Повече за сухата храна за кучета

Суха храна за кучета – полезна или вредна? Готовите индустриални дажби са хранителни продукти, специално разработени за хранене на кучета и котки. Изработват се по специална технология, като качеството им се контролира по същия начин, както и производството на стоки за хора.

В сухата храна за кучета и котки няма да намерите токсични вещества и всички случаи на увреждане на здравето, свързани с употребата на суха храна, като правило, са свързани с грешките на собствениците при избора и използването на правилната храна. Отговаряйки на въпроса дали сухата храна е вредна, нека първо се обърнем към въпроса за нейното производство.

Повече за сухата храна за кучета и производството им?

Често възникват митове за опасностите от сухата храна, защото хората не разбират, от какво са направени тези продукти и как се приготвят. Много хора свързват приготвените индустриални дажби за кучета с човешката бърза храна, въпреки че това абсолютно не е така.

Бързата храна се счита за нездравословна храна, защото има тенденция да бъде доминирана от силно преработени мазнини и бързи въглехидрати. Такава храна е вкусна, тъй като именно на тези компоненти нашите вкусови рецептори реагират най-остро, но е много небалансирана, тоест има явен излишък от някои съставки и остър недостиг на други.

Производителите на сухи храни за кучета поемат по много различен път. Първо се разработва така наречената продуктова формула, тоест списък и комбинация от пропорции на всички съставки до витамини и минерали в съответствие с нуждите на кучетата, определени в съответствие с препоръките на ветеринарните лекари.

След това се определят източниците на всички тези компоненти. Тоест суровините, от които ще се произвежда фуражът, формите, в които ще се добавят съставките, съставът на витаминно-минералния премикс и т.н. Едва след като фуражната формула е напълно разработена, започва производството.

По този начин основната полза от сухата храна е, че тя е балансиран продукт, който осигурява на животните всички необходими за здравето им вещества. Но може би наред с полезните компоненти към фуража се добавят и вредни компоненти? Нека го разберем.

Норми и препоръки за производство на фуражи

За да може да продава суха храна, производителят трябва да получи одобрението на регулаторния орган. Тъй като по-голямата част от продаваните у нас сухи храни са чуждестранно производство, в САЩ това е AAFCO, в Европа е FEDIAF. Именно тези организации издават препоръки относно съдържанието на определени вещества в храната за животни. Главно за добавки, а също така публикуват списъци със забранени съставки.

Повече по темата: „Повече за сухата храна за кучета“ тук. 

You May Also Like