Ниво на емоционална интелигентност – как да го подобрим?

Станете по-осъзнати

Една от първите стъпки към използването на умения за емоционална интелигентност на работното място е да практикувате да разпознавате собствените си емоции. Самоосъзнаването е свързано с това да сте наясно с различни аспекти на себе си, включително своите емоции и чувства. Той е един от основните компоненти на емоционалната интелигентност. За да разпознаете емоциите си и да разберете какво предизвиква тези чувства, първо трябва да осъзнаете себе си.

Можете да научите повече за мисията ни, Skillception

Подобрете самосъзнанието

Обърнете внимание на това как се чувствате във всеки даден момент през деня. Как тези емоции влияят на реакцията ви към обстоятелствата? Правиш ли това, което чувстваш, влияе ли на решенията, които вземаш или как общуваш с другите? Докато прекарвате повече време в обмисляне на тази тема, ще откриете, че ставате много по-наясно със своите емоции и ролята, която играят в ежедневието ви.

Определете Вашето ниво на емоционална интелигентност

Опишете силните и слабите си страни. Така ще дефинирате Вашето ниво на емоционална интелигентност. Често ли се чувствате нетърпеливи, ядосани или раздразнени? По какви начини можете ефективно да се справите с тези чувства? Приемането на вашите недостатъци ви позволява да търсите начини за справяне с тях. Имайте предвид, че емоциите обикновено са мимолетни и могат да се променят бързо. Служител може да ви дразни или шефът може да ви даде неприятна задача. Преди да реагирате, не забравяйте, че тези неща са временни, така че вземането на необмислени решения въз основа на силни емоции може да навреди на дългосрочните ви цели и успех.

Практикувайте саморегулация

Саморегулацията е важна част от емоционалната интелигентност. Да си наясно с емоциите си е важна първа стъпка, но също така трябва да можеш да контролираш как се чувстваш. Хората с добра саморегулация са в състояние бързо да се адаптират към променящите се ситуации. Те не реагират импулсивно и мислят за това как изразяването на емоцията им влияе на другите.

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *