Масло за филтър за твърди частици

Начини да се възстанови DPF филтъра за твърди частици

Ако автомобилът Ви  работи предимно при ниски натоварвания и не се получава пасивна регенерация, тогава филтърът за твърди частици се възстановява принудително.

Методите за активна регенерация също се основават на повишаване на температурата, което се осъществява насила чрез един от следните методи:

  • Късна инжекция;
  • Допълнителна инжекция при освобождаване;
  • Монтаж на електрически нагревател пред филтъра;
  • Впръскване на гориво пред филтъра;
  • Микровълново отопление на отработените газове.

Има мнение, че дизеловият филтър за твърди частици може да работи на дизеловото ни гориво не повече от 50 000 км, а общият му живот – не повече от 150 хиляди км. Ресурсът на този елемент обаче всъщност е по-голям и може да бъде допълнително увеличен чрез регулиране на работния режим.

Моторно масло за филтър за твърди частици

Моторното масло за филтър за твърди частици  се класифицират в ниско съдържание на пепел, супер-малкосол и пепел. Нивото на пепелта се характеризира с тенденцията на работната течност да образува отлагания, които след това се отстраняват през изпускателната система. Ако в изпускателната система няма филтър, цялата сажди се отделя в атмосферата.

Моторните масла с ниско съдържание на пепел образуват малко сажди, което означава, че DPF филтърът ще остане чист по-дълго. Възможно е да се разграничат маслата от тази група от пепелта благодарение на маркировката С – С1, С2 и т.н.

Сервизен интервал за филтри за твърди частици ДПФ

На работата на филтъра за твърди частици се влияе не само от вида на маслото, но и от продължителността на возенето, качеството на горивото и степента на износване на двигателя. В крайна сметка, ако колата ще превозва собственика си само до работа и обратно, тогава колата няма да загрее правилно. И за да може филтърът за твърди частици да се почисти пасивно, трябва да комбинирате режима на шофиране с предградието.

Принудителната регенерация на дизеловия филтър за твърди частици DPF трябва да се извърши в зависимост от работните условия на автомобила. Постоянната работа на автомобилния двигател на празен ход или на ниски обороти ще доведе до значително натрупване на сажди. Проблеми ще възникнат и ако попълните нискокачествен солариум, след продължително шофиране на такова гориво дизеловият филтър за твърди частици няма да работи. Препоръките за честотата на обслужване са следните:

Ако пътуванията са постоянни и дълги, двигателят непрекъснато е подложен на напрежение, тогава интервалът за обслужване на филтъра за дизелови частици е 1 година;

Ако двигателят работи в различни режими и с променливи натоварвания, тогава филтърът се почиства на всеки три квартала.

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *