Как да сервираме вино розе

За по-сладкото вино розе, чашата следва да е с по-широк отвор. Тя концентрира виното в частта на езика, която е най-чувствителна и възприема сладкия вкус.

Обратно на това, сухото вино розе се сервира в чаша с по-тесен отвор. За улеснения, можете да запомните така – за сладките вина розе изберете чаша, като за червено вино – по-ниска и широка, леко стесняваща се към края. За сухото розе изберете чаша като за бяло вино – висока, издължена, тип лале, стеснена към края.

Важно е да наливате виното до средата на най-широката част. Това е по стандарт.

Декантиране на вино розе

За червеното вино декантирането е задължително. Също и за виното розе можем да ползваме тази техника. По-евтините вина розе могат да бъдат преляти в декандер, където да престоят около половин час до 40 минути, преди да се сервират. Това допринася за балансиране, за омекотяване на вкуса им.

Виното розе обича по-ниските температури. Затова трябва да го охладите до около 10 градуса, преди да го сервирате. Възможно най-лесният начин за това е да сложите бутилката розе в хладилник за няколко часа.

Тук правило е, че по-сухите вина розе е по-пивко при по-ниска температура, докато по-сладките вина розе са по-вкусни при малко по-високи температури, около 13 градуса.

Това е така, защото по-високата температура на сладките вина розе извежда по-добре аромата на виното розе.

Различната температура на виното е в състояние значително да промени вкуса му.

Какви грешки при сервирането на виното розе може да има?

Когато виното розе се сервира прекалено студено. Това може да притъпи букета и съответно вкусовете. Ако виното розе се сервира пък твърде топло, тогава ще се усеща повече алкохола, тоест алкохолът ще доминира над вкусовите качества на виното розе.

Сухото вино розе допълва ястията, които имат силен вкус, особено онези с подправки и особено много чесън, и все пак сухото вино с леко тяло не е толкова добър избор за много силните вкусове. Затова е по-добре да го сервирате с маслини, запечени различни зеленчуци.

You May Also Like