Видове плочки използвани в строителство

Видове плочки използвани в строителство на сгради и тяхното използване, полезна информация от експертите по строителни инертни материали.

Видове плочки

Плочките са елегантни елементи, използвани за покриване на повърхности като подове, покриви и стени. Днес плочките се превърнаха в един от най-важните компоненти за постигане на превъзходна вътрешна и външна конструкция. Те не само добавят здравина на повърхността, но и добавят към нейната естетика. Основно съставени от глина или всякаква форма на фини, смлени или суровини, цената на плочките може да варира в зависимост от вида им. На пазара се предлагат различни видове плочки. По-долу са посочени видовете плочки, използвани в строителството на сгради, заедно с техните приложения.

Керамични плочки

Керамичните плочки са направени от смес от глина заедно с други материали и се изпичат в пещ.

Какво трябва да знаете:

Те са устойчиви на надраскване и петна
Може да се спука, ако върху него паднат тежки предмети. Така че е по-добре да се използва на стени.
Употреби на керамични плочки:

Използва се основно за вътрешни подове и стени, плувни басейни, кухненски гръб

Различни видове остъклени и неглазирани форми на керамични плочки:

Докато каменните плочки имат голямо количество силициев диоксид под формата на пясък и натрошен камък, фаянсовите плочки, от друга страна, са направени от глина. За да се избегне свиване по време на процеса на фиксиране, в каменните плочки се добавя силициев диоксид. Освен това теракотените плочки се произвеждат чрез използване на висококачествена изпечена глина.

Порцеланови плочки

Независимо дали става дума за поглъщащ капацитет или начин на производство – порцелановите плочки не са същите като техните керамични аналози. Въпреки че порцелановите плочки също са направени от глина, те използват по-тежка или по-плътна глина. Те са подложени на изключително високи температури за по-дълъг период от време и печенето продължава толкова дълго, колкото е необходимо водата, присъстваща в елемента, да се изпари. Това от своя страна го прави по-твърд и по-плътен в сравнение с керамичните плочки.

Още полезна и интересна информация може да намерите в нашата категория ПОЛЕЗНО

You May Also Like